יום שני, 21 באוגוסט 2017

סרטן העור



היכרות עם הגורמים השונים של סרטן העור יכולה לסייע לאבחון מוקדם ולריפוי יעיל. ברוב המקרים ניתן לזהות את התפתחות הסרטן בשלבים שונים רק לאחר בדיקה מקיפה ויסודית של רופא עור, אך יש מצבים שבהם מופיעים תסמינים על העור. היכרות עם התסמינים האלה חשובה גם היא לטובת התמודדות עם הסרטן ומניעת מצבים בלתי הפיכים. כמו כן, רצוי לדעת מי נמצא בקבוצת הסיכון ולקחת בחשבון שישראל היא מדינה שבה אחוז גבוה לחלות בסרטן העור.

בראש ובראשונה, הגורם העיקרי של התפתחות סרטן העור הוא חשיפה לקרני ה-UV של השמש. קרניים אולטרא סגולות שמגיעות מהשמש חושפות את העור לנזקים ועלולות לגרום להתפתחות סרטן. הבעיה היא שמדובר בקרניים שהן בלתי נראות וחלק מהאנרגיה של השמש, לכן לא כולם מודעים לסכנה שלהן. בנוסף, הקרניים עלולות לגרום לכוויות בעור והן משפיעות בעיקר על אנשים שמרבים לעסוק בפעילויות בחוץ או על תושבי מדינות חמות כמו ישראל.

מה הקשר בין צבע העור לבין מחלת הסרטן?
גורם סיכון נוסף לסרטן עלול להיות עור בהיר. אנשים בהירי עור, כמו למשל גברים ונשים ג'ינג'ים או זהובי שיער, חשופים למחלה ממאירה לעומת אנשים בעלי עור כהה. ההסבר לכך קשר לפיגמנט העור מלנין שאמור להגן מפני השפעת השמש. היות והמלנין קיים בדרגות פחותות אצל אנשים בעלי עור בהיר, הם חשופים לסכנה של התפתחות סרטן. 

בנוסף, יש לזכור שסרטן העור מופיע בדרך כלל אצל אנשים מעל גיל 50. בהקשר הזה יש לציין גורמי סיכון לא פחות קריטיים כמו נטייה משפחתית, פגיעה במערכת החיסון של הגוף בגלל סיבות שלא קשורות ישירות לסרטן, חשיפה לחומרים כימיים או רדיואקטיביים בעבודה שוטפת ועוד. 


יום שני, 14 באוגוסט 2017

תמ"א 38



תמ"א 38 היא תכנית של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה כדי להגן על כולנו מפני רעידת אדמה שיכולה להגיע בכל עת. אמנם תסריט של רעידת אדמה שהורגת אלפי אנשים נראית לכולנו כמו דבר רחוק על גבול הדמיוני והבלתי אפשרי אך מהר מאוד מדינת ישראל יכולה להיפגע ברעידה שכזו והסטטיסטיקה מראה שהאזור בו אנחנו נמצאים מאוד לא יציב מבחינה סיסמולוגית. הכל היה טוב ויפה אם הבנייה כאן הייתה כולה חדשה לפי הנהלים הכי מחמירים אך לא זהו המצב, ויש הרבה בניינים ישנים מאוד משנות החמישים והשישים שעד היום מאוכלסים על ידי אנשים רבים שבעת רעידת אדמה יהיו בסיכון רב.
 
מה קובעת תמ"א 38?
תמ"א 38 היא סדרה של היתרים והטבות שניתנות לאלו שיזמו פרויקטים לשיפוץ של בתים ישנים. יחד עם תמ"א 38 ניתן לשפץ בניין ישן ורעוע בצור הרבה יותר מהירה וגם הרבה יותר זולה כאשר היזמים מקבלים תמריצים גם מבחינה כספית וגם מבחינה בירוקרטית. לא קל לבנות או לשפץ דבר מה בישראל ואפילו כדי לקבל היתר בנייה לבניית יחידה דיור יש צורך להמתין כמה חודשים ולעתים אפילו שנה שלמה ובכל ההקשר של התחדשות עירונית תמ"א 38 שמה לזה סוף. לתמ"א 38 יש הגבלות מסוימות כמו למשל מספר הקומות שאפשר להוסיף לבניין או כמות המטרים הרבועים שאפשר להוסיף לו.

מה החסרונות בתמ"א 38?
עם כל הרצון הטוב שתמ"א38 הביאה לעולם עדיין היא לא סיפקה יזמים רבים. ההגבלה על כמות המטרים שאפשר להוסיף לבניין מסוים יחד עם כמות הקומות המעטה לא עודדה הרבה יזמין כמו שהמועצה הארצית לתכנון ולבנייה חשבו שהיא תעודד ולכן אחרי זמן מה יצאה תמ"א 38 ב' שכללה היתרים רבים יותר וגם תכנית פינוי בינוי פשוטה יותר.


יום שבת, 12 באוגוסט 2017

ניהול אירועי חירום



כיום, העולם גדוש באסונות ומצבי חירום איתם יש להתמודד וכמובן גם עם השלכותיהם. בשל הליכי גלובליזציה וקשרים בין לאומיים בין המדינות השונות, מתעוררת תופעה של הגשת סיוע הומניטארי למדינות במקרים של מצבי חירום ואירועים רבי נפגעים. לשם כך, מוכשרים מנהלי אירועי חירום.
הכשרה לניהול אירועי חירום בקורס ייעודי

לניהול אירועי חירום ישנם שני מסלולים עיקריים של הכשרה- הראשונה שבהם היא הכשרה דרך לימודי תואר שני במספר אוניברסיטאות נבחרות בארץ והשנייה היא דרך קורס ניהול אירועי חירום, שמטרתו הקניית ידע מקצועי ועיוני לניתוח אירועים ולהערכות מוקדמות של מצבי חירום ואסונות. הקורס מאפשר למשתתפים להכיר את גורמי החוץ הרלוונטיים לניהול מצבי חירום ואסונות, לתרגל ניהול מצבי חירום "ביום שאחרי" מבחינה פסיכולוגית, תקשורתית וקהילתית ועוד. הקורס מקנה למשתתפים כלים רבים להתמודדות עם מצבי חירום ואסונות טבע ואחרים והוא מיועד בעיקר לממוני בטיחות, ראשי צוותים, קציני ביטחון, אנשים מתחום המינהל הציבורי, מתחום ההנדסה, מתחום משאבי האנוש, אנשי כוחות הביטחון וארגוני ההצלה ובכלל לכל מי שמעוניין להתמקצע בענף.

קצת על מסלול התואר השני לניהול מצבי חירום

כאמור, אופציה נוספת לקבל הכשרה לניהול מצבי חירום היא ללמוד במסלול מוסמך, לתואר שני בניהול מצבי חירום באחת משלושת האוניברסיטאות הבאות בארץ- בן גוריון שבבאר שבע, תל אביב והטכניון בחיפה. מסלול התואר השני מאפשר העמקה יתרה על הקורס, בנושאים הנלמדים כגון מנהיגות במצבי חירום, ניהול מערכות בריאות, ניהול רפואה באירועים רבי נפגעים, התמודדות עם תרחישי טרור בלתי קונבנציונאליים המאפיינים את האיומים הקיימים בתקופתנו ועוד. במסגרת לימודי התואר השני יגיעו מרצי חוץ מישראל ומחו"ל להרצות בפני הסטודנטים בנושאים השונים שצוינו לעיל ותינתן ההזדמנות לייצר עימם שיח פורה.